De Britse journalist Clare Hollingworth, die als eerste berichtte over de inval van Polen door Nazi-Duitsland in 1939, is overleden.

Hollingworth was een beginnend correspondent voor The Daily Telegraph toen ze in de Poolse plaats Katowice getuige werd van het begin van de Tweede Wereldoorlog. Ze is op 105-jarige leeftijd overleden in Hong Kong, meldt de BBC.

Hollingworth was op pad in Polen om te berichten over toenemende spanningen in Europa. Toen ze op 28 augustus 1939  een bezoek bracht aan Duitsland zag ze de Duitse troepenopbouw. Het oorlogswaar stond klaar voor de invasie van Polen, die op 1 september zou beginnen.

Ze had van een ex-geliefde, een Britse consul in Katowice, een diplomatieke auto geleend om de grens met Duitsland over te steken. Op de terugweg naar Polen zag ze naar eigen zeggen "tientallen, zoniet honderden tanks" in een vallei staan.

Voorpagina

Bij terugkomst nam haar ex-geliefde contact op met de Britse ambassade in Warschau. The Daily Telegraph pakte op de voorpagina uit met het nieuws over "duizend tanks bij de grens met Polen".

Toen de inval was begonnen belde ze eerst met haar redactie en daarna met de ambassade. Naar verluidt hield ze de telefoon omhoog, om de ambassademedewerkers de Duitse troepen te laten horen. Ze is voor zover bekend de eerste persoon die het Verenigd Koninkrijk heeft ingelicht over de invasie.

Visa

Voor de oorlog hielp ze duizenden mensen die nazi-Duitsland waren ontvlucht aan Britse visa. Na de oorlog deed ze verslag in onder meer Vietnam, Algerije en het Midden-Oosten. Ook was ze betrokken bij de ontmaskering van de sovjetspion Kim Philby, die als dubbel agent bij de Britse inlichtingendienst werkte, omdat ze twijfelde aan zijn loyaliteit.

Ze was in haar oude dagen graag te gast bij de Foreign Correspondents' Club in Hong Kong, waar ze haar laatste verjaardag vierde. Voorzitter Tara Joseph noemt Hollingworth een "enorme inspiratie" en "gekoesterd lid".