
VN-mensenrechtengezant bezoekt Myanmar
Lee gaat onderzoeken of het Birmese leger zich schuldig maakt aan misdaden tegen de menselijkheid.
"De gebeurtenissen van de laatste paar maanden laten zien dat de internationale gemeenschap waakzaam moet blijven bij het waarnemen van de mensenrechtensituatie in Myanmar", zei de VN-gezant in een verklaring.
Veiligheidsoperatie
Het leger voert sinds begin oktober vorig jaar een grote veiligheidsoperatie uit in de deelstaat Rakhine, nadat negen politieagenten om het leven kwamen bij een aanval die waarschijnlijk werd uitgevoerd door Rohingya-rebellen.
Volgens de VN zijn bij de operatie ten minste 86 mensen gedood en zijn ongeveer 34.000 burgers naar het naburige Bangladesh gevlucht.
De meeste inwoners van Rakhine behoren tot de islamitische Rohingya, die zijn uitgesloten van het Birmese burgerschap. De regering heeft alle financiële hulp aan de deelstaat opgeschort en weerhoudt journalisten ervan het gebied te betreden.
Moorden
De meeste inwoners van de deelstaat behoren tot de islamitische Rohingya, die zijn uitgesloten van het Birmese burgerschap. De regering heeft alle financiële hulp aan de deelstaat opgeschort en weerhoudt journalisten ervan het gebied te betreden.
Burgers en vluchtelingen uit het gebied beschuldigen het leger van moorden, verkrachtingen en het zonder bewijs opsluiten van burgers. Ook zouden verschillende dorpen in het noordwesten van de staat in brand zijn gestoken.
De Birmese regering, die wordt geleid door Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi, ontkent de aantijgingen en houdt vol dat sprake is van een wettelijke strijd tegen rebellenbewegingen.
Naast haar bezoek aan Rakhine zal Lee ook de deelstaten Kachin en Shan bezoeken, waar gevechten tussen rebellengroepen en het leger in de afgelopen maanden zijn geïntensiveerd.