De politie in Peking krijgt een nieuwe eenheid, die zal proberen de gevaarlijke niveaus van smog in de Chinese hoofdstad terug te dringen. 

De waarnemend burgemeester van de stad kondigde de oprichting van de nieuwe milieu-eenheid zondag aan, meldt de BBC. De eenheid gaat op zoek naar lokale bronnen van luchtvervuiling. 

"Openluchtbarbecues, vuilverbranding, het verbranden van compost, stof van wegen - deze daden van ongehoorzaamheid aan de regels zijn het resultaat van laks toezicht en laks politiewerk," zei waarnemend burgemester Cai Qi zondag.

Cai beloofde het gebruik van steenkolen in de stad dit jaar met 30 procent terug te dringen.

Volgens staatspersbureau Xinhua zullen vervuilende fabrieken worden gesloten en worden zo'n tweeduizend fabrieken verbouwd om te voldoen aan strengere milieu-eisen. Ook worden driehonderdduizend voertuigen die niet aan de eisen voldoen van de weg gehaald.

Kinderen

Zondag werd ook bekend dat ouders in Peking door middel van een petitie maatregelen eisen tegen de ongezonde situatie waarin hun kinderen verkeren.

De ouders hebben gegronde reden voor ongerustheid, want het aantal kinderen dat letterlijk ziek wordt van de vervuilde lucht groeit snel. Ze zijn een campagne begonnen om op zijn minst in de scholen gezonde lucht te krijgen.

De petitie daartoe kreeg binnen één etmaal de handtekening van liefst 500.000 ouders. De gemeente reageerde direct en zegde toe alle scholen en gebouwen voor kinderopvang van Peking te voorzien van filters die de lucht reinigen.

Nog maar een jaar geleden weigerde Peking in te gaan op dezelfde eis voor luchtfilters onder het mom dat de elektriciteitssystemen van de schoolgebouwen er niet op waren berekend. Dit jaar kan het plotseling wel.