De schutter van de dodelijke schietpartij op het vliegveld van Fort Lauderdale moest eind vorig jaar zijn wapen inleveren toen hij een psychisch onderzoek onderging. De ex-militair kreeg zijn wapen terug omdat hij mentaal in orde werd geacht, meldt de politie zaterdag.

De 26-jarige Esteban Santiago, die vrijdag het vuur opende op het vliegveld, zei in november tegen FBI-agenten dat hij stemmen hoorde en dat hij werd beïnvloed door een Amerikaanse inlichtingendienst. 

De FBI sluit nog niet dat Santiago terroristische motieven had. Het onderzoek wijst uit dat de Irak-veteraan zijn aanslag in elk geval zorgvuldig had gepland.

De broer van Santiago, Bryan Santiago, zegt tegen CNN dat hij denkt dat de autoriteiten niet goed hebben gehandeld. "Hij werd opgenomen en na vier dagen weer weggestuurd. Waarom hebben ze hem weggestuurd uit een psychologisch onderzoekscentrum als hij aangaf stemmen te horen?"

Volgens rechtbankpapieren zou Esteban Santiago agenten hebben verteld dat hij de aanval had gepland. Hij had een enkele reis naar Florida geboekt.

Wapen

Het is niet duidelijk of het wapen dat hij begin vorige maand terugkreeg ook het wapen was waarmee hij vrijdag vijf mensen om het leven bracht. CNN meldt op basis van bronnen binnen de politie dat het wel om hetzelfde wapen zou gaan.

Santiago moet maandag voor de rechtbank verschijnen in Fort Lauderdale. Volgens de aanklacht ging de schutter zakelijk te werk. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.