In de stad Man in Ivoorkust is sinds zaterdagochtend regelmatig geweervuur te horen. Daarmee is deze westelijke stad de zesde plaats in het Afrikaanse land waar het sinds vrijdag onrustig is.

De problemen worden veroorzaakt door voormalige militairen. Naar verluidt eisen ze geld van de overheid.

Op meerdere plekken in het land roofden de ex-militairen vrijdag wapens uit kazernes en richtten ze controleposten op. De opstandelingen laten de bewoners van de steden waar ze optreden met rust, maar hebben ze wel opgedragen voorlopig binnen te blijven.

Een legerofficier in de stad Bouaké zei dat het leger op instructies wacht. Het legerhoofdkwartier in de commerciële hoofdstad Abidjan liet weten dat versterkingen naar Bouaké onderweg waren.

Ook uit de westelijke stad Daloa komen berichten over onrust onder gedemobiliseerde jonge militairen. Volgens inwoners en een bron bij het leger werd er geschoten bij een legerkamp.

Daloa

In Bouaké begon in 2002 een opstand tegen de toenmalige president Laurent Gbagbo. De opstandelingen kregen toen de noordelijke helft van het land in handen. Pas in 2011 werden het noorden en zuiden herenigd. De huidige president, Alassane Ouattara, is afkomstig uit het noorden.

De republiek Ivoorkust ligt in West-Afrika en telt ruim 23 miljoen inwoners.