In Ghana is zaterdag Nana Akufo-Addo als nieuwe president beëdigd. Akufo-Addo deed in december voor de derde maal mee aan de presidentsverkiezingen.

Bij de ceremonie in de hoofdstad Accra zijn zo'n zesduizend mensen aanwezig zijn, onder wie elf Afrikaanse staatshoofden. Dat meldt de BBC.

Akufo-Addo versloeg de zittende president John Mahama. Die was ook aanwezig bij de streng bewaakte plechtigheid op Independence Square.

De 72-jarige voormalige mensenrechtenadvocaat beloofde tijdens zijn campagne, die werd gedomineerd door de kwakkelende economie, gratis middelbaar onderwijs en een de bouw van een fabriek in elk van Ghana's tweehonderd districten.  Ook belooft hij zaterdag de belastingen te verlagen. Critici hebben vraagtekens geplaatst bij de uitvoerbaarheid van deze beloftes.

IMF

Tijdens het bewind van Mahama moest het Internationaal Monetair Fonds financieel bijspringen met een lening om een halt toe te roepen aan de economische terugval.

Ghana is sinds het einde van de militaire dictatuur in 1992 een democratie. De vreedzame machtsoverdracht versterkt het beeld van het Afrikaanse land als een stabiele rechtsstaat.