De man die vrijdag vijf mensen doodschoot op de luchthaven van Fort Lauderdale is zeer waarschijnlijk een Irak-veteraan. Het zou gaan om de 26-jarige Esteban Santiago. Dit meldt de lokale sheriff.

Waarschijnlijk handelde de schutter alleen. De FBI houdt volgens de autoriteiten nog alle scenario's open, inclusief terrorisme. Hij bevond zich echter niet op de radar van de inlichtingendiensten wegens mogelijke banden met terroristen.

Santiago, die bij zijn arrestatie een militair identiteitsbewijs bij zich droeg, had in november aan FBI-agenten verteld dat zijn geest werd beheerst en hij stemmen hoorde. Hij werd daarop naar een psychiatrische inrichting gestuurd, aldus een anonieme bron binnen justitie.

Irak

De veteraan diende van 2007 tot 2016 in de Nationale Gardes van Puerto Rico en Alaska. Met de eerste werd hij van april 2010 tot februari 2011 uitgezonden naar Irak. Daarvan kwam hij terug als "een ander persoon", zo zei een tante op de Amerikaanse omroep MSNBC.

In Alaska maakte Santiago zich schuldig aan drie lichte vergrijpen: in 2015 beging hij een verkeersovertreding en kon hij geen verzekeringsbewijs laten zien. In 2016 werd hij veroordeeld voor het toebrengen van materiële schade.

Tijdens zijn diensttijd ontving hij meerdere militaire onderscheidingen. In augustus werd hij wegens onvoldoende prestaties overgeplaatst naar de reservisten. Santiago woonde in Alaska waar hij werkte voor een beveiligingsbedrijf.

Fort Lauderdale

De schietpartij vrijdag had plaats tussen twee terminals van de luchthaven. De luchthaven maakte rond 13.00 uur (plaatselijke tijd) melding van een incident bij de bagageband in Terminal 2.

Honderden mensen zijn daarop geëvacueerd. Ze werden door veiligheidspersoneel uit het pand gehaald en naar een open plek op het taxiterrein voor vliegtuigen gebracht. Ze zijn met bussen naar een veilige plek gebracht.