Bij een schietpartij op de luchthaven Fort Lauderdale in Florida zijn vijf mensen doodgeschoten. De schutter is opgepakt.

Acht mensen zijn gewond geraakt bij de schietpartij en naar een ziekenhuis vervoerd, meldt plaatselijke politie op Twitter.

De schietpartij vrijdag had plaats tussen twee terminals van de luchthaven. De luchthaven maakte rond 13.00 uur (plaatselijke tijd) melding van een incident bij de bagageband in Terminal 2.

Honderden mensen zijn daarop geëvacueerd. Ze werden door veiligheidspersoneel uit het pand gehaald en naar een open plek op het taxiterrein voor vliegtuigen gebracht. Ze zijn met bussen naar een veilige plek gebracht.

Passagiers rennen tussen vliegtuigen na schietpartij Fort Lauderdale
Passagiers rennen tussen vliegtuigen na schietpartij Fort Lauderdale

Militair

De schutter is de 26-jarige Esteban Santiago een ex-militair. Dat stelde een senator van Florida, Bill Nelson, na een gesprek met luchtvaartautoriteiten. 

Santiago diende van 2007 tot 2016 in het Amerikaanse leger, waaronder in 2010 en 2011 in Irak volgens het Pentagon. Hij werd een half jaar geleden ontslagen omdat hij niet goed genoeg zou presteren. Een tante van de dader heeft tegen MSNBC gezegd dat Santiago "als een ander persoon" terugkwam uit Irak.

De dader zat volgens de Canadese ambassade in Washington op een vlucht van Anchorage via Minneapolis naar Florida, maar niet aan boord van een Canadees toestel. Het wapen dat hij gebruikte zat in zijn tas op de bagageband. Hij laadde het wapen op een toilet, waarop hij begon met schieten.

Een motief voor de schietpartij is niet bekend. Volgens ooggetuigen zei de man niets toen hij begon met schieten. De schutter is bij de aanhouding niet gewond geraakt.

Controle

Volgens de autoriteiten is de situatie onder controle en handelde de schutter alleen. Fort Lauderdale-Hollywood International Airport ligt vijf kilometer ten zuidwesten van Fort Lauderdale, ten noorden van de stad Miami.

Voormalig perswoordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, was op de luchthaven tijdens het incident. Hij hoorde meerdere schoten en zag mensen wegrennen.

De luchthaven is tijdelijk gesloten. Het vliegverkeer van en naar de luchthaven is stilgelegd. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.