Zeker 33 gevangenen zijn omgekomen bij gevechten in een gevangenis in de Braziliaanse regio Roraima. De politie heeft de lichamen vrijdagochtend (lokale tijd) aangetroffen.

Het ministerie van Justitie en Burgerschap verklaart tegenover de krant Correio vrijdag dat de situatie onder controle is. De politie onderzoekt wat er zich in de gevangenis, de Penitenciária Agrícola de Monte Cristo, heeft afgespeeld.

Het Braziliaanse O Globo meldt op basis van gevangenisbewaarders dat er een gevecht was tussen twee rivaliserende bendes in de gevangenis.

Op het moment van de gevechten waren er 1.500 gevangenen en 15 cipiers ter plaatse. Enkele gedetineerden zouden zijn onthoofd. Op foto's is te zien dat lichamen zwaar zijn toegetakeld en dat bij sommige gevangenen lichaamsdelen zijn afgehakt.

Manaus

De vondst van de lichamen komt enkele dagen na een gevangenisrel in de stad Manaus waarbij zestig mensen om het leven kwamen. De gevangenisopstand in de Anísio Jobim-gevangenis begon door een conflict tussen twee rivaliserende drugsbendes.

De overheid presenteert vrijdag een actieplan voor vermindering van het aantal moorden en bestrijding van drugs- en wapenhandel in gevangenissen.

Drugsbendes

Het geweld in Roraima zou zijn ontketend door leden van de oorspronkelijk uit São Paulo stammende drugsbende PCC (Primeiro Comando da Capital). Die hebben met de wreedheden kennelijk wraak genomen op leden van de bende FDN (Família do Norte).

De FDN is een bende uit het noorden die banden heeft met het Comando Vermelho (Rood Commando), een drugsbende uit Rio en grote rivaal van de PCC.

Oktober

De Monte Cristo-gevangenis aan de noordrand van Boa Vista, de hoofdstad van Roraima, was in oktober ook het toneel van wreedheden.

Toen vielen tien doden, een aantal slachtoffers werd onthoofd en enkelen werden verbrand. Roraima is meest noordelijke staat van Brazilië en met slechts 450.000 inwoners heeft deze staat de minste inwoners.