De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zijn hoop uitgesproken op een alliantie met Rusland. De Filipijnen zijn traditioneel een bondgenoot van de Verenigde Staten. 

Vrijdag verwelkomde Duterte twee Russische oorlogsschepen die op een vierdaagse tour in Manila aanmeerden. "Welkom, Russische vrienden. Jullie mogen altijd langskomen. Wanneer jullie hier willen aanleggen, voor de lol of voor bevoorrading, jullie zijn altijd welkom. Misschien willen jullie wel onze vriend en beschermer zijn."

Met het bezoek van de Russische marine is een nieuwe stap gezet in het aanhalen van de betrekkingen. Het gaat volgens de Filipijnse autoriteiten om het eerste officiële contact tussen de marines uit beide landen.

Vriendschap

De warme woorden voor Rusland komen een dag nadat de Russische ambassadeur in de Filipijnen stelde dat Moskou klaar is voor een vriendschap met het land. Hij stelde daarbij dat Rusland wapens wil leveren en een langdurige vriendschap voor ogen heeft. 

De Russen hebben onder meer aangeboden om de Filipijnse marine te trainen in het bestrijden van piraterij en terrorisme.

Verenigde Staten

Duterte waarschuwde vorige maand nog dat Washington zich moet voorbereiden op intrekking van het akkoord over de legering van troepen en materiaal voor militaire oefeningen. De president is boos om de Amerikaanse kritiek op de gewelddadige aanpak van het drugsprobleem in zijn land. ''Bye-bye Amerika'', verkondigde hij.