In de centraal gelegen stad Bouaké in Ivoorkust hebben ex-militairen wapens uit politiekazernes geroofd en controleposten opgericht. Volgens een plaatselijke journalist en een legerofficier hebben de ex-soldaten de stad overgenomen.

Rond 2.00 uur werd er hevig geschoten toen de ex-soldaten wapens uit de politiekazernes haalden. Later werd het rustig, maar tot laat in de ochtend klonken er af en toe schoten, melden inwoners. De opstandelingen lieten de inwoners met rust, maar droegen hen op binnen te blijven.

Volgens de minister van Defensie van Ivoorkust zitten ontevreden soldaten achter de overname. Zij zouden hogere salarissen en bonussen eisen. Hij riep de militairen op kalm te blijven, zodat er een oplossing gezocht kan worden.

Instructies

Een officier in Bouaké zei dat het leger op instructies wacht. Het legerhoofdkwartier in de commerciële hoofdstad Abidjan liet weten dat versterkingen naar Bouaké onderweg waren.

Ook uit de westelijke stad Daloa komen berichten over onrust onder gedemobiliseerde jonge militairen. Volgens inwoners en een bron bij het leger werd er geschoten bij een legerkamp.

Daloa

In Bouaké begon in 2002 een opstand tegen de toenmalige president Laurent Gbagbo. De opstandelingen kregen toen de noordelijke helft van het land in handen. Pas in 2011 werden het noorden en zuiden herenigd. De huidige president, Alassane Ouattara, is afkomstig uit het noorden.