Mogendheden die zich over de Zuidpool ontfermen, gaan een onderzoek instellen naar wat België er allemaal uitspookt. 

De Belgische poolreiziger Alain Hubert zorgt er rond de Belgische wetenschappelijke Zuidpoolbasis Prinses Elisabeth voor zo veel ophef, dat de internationale gemeenschap onder leiding van Noorwegen een onderzoek instelt, melden Belgische media donderdag. 

Hubert, die op de basis zou wonen, zou er toeristische poolreizen organiseren en een landingsbaan willen aanleggen.

De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Elke Sleurs, heeft bevestigd dat de landen die het internationale verdrag hebben getekend dat Antarctica beschermt (ATCM) '' al lange tijd erg ongerust zijn over de Belgische activiteiten op de Zuidpool''.

Ze zei ook dat er dit jaar door het geruzie tussen Brussel en Hubert voor het eerst sinds lange tijd geen wetenschappelijke missie naar de Zuidpool gaat.

Link leggen

Hubert is oprichter van de inmiddels vijftien jaar oude International Polar Foundation (IPF), een stichting in Brussel die volgens de website een nieuwe link wil leggen ''tussen wetenschap en samenleving''. Op de website staat ook dat de de Prinses Elisabethbasis een creatie van de IPF is die exclusief door deze stichting wordt geëxploiteerd. De IPF heeft hierover in verscheidene rechtszaken gelijk gekregen.

Hubert en de Belgische overheid hebben al jaren ruzie over wie het op de basis voor het zeggen heeft. In 2015 bepaalde een rechter in België dat Hubert er niet meer mocht komen. Later kreeg hij toch toestemming om er de boel te inventariseren, maar Sleurs stelde vervolgens dat Hubert, bijgenaamd Kuifje van de Gletsjers, de basis had geplunderd.

Afgelopen jaar boekte Hubert een aantal belangrijke overwinningen in de slepende juridische strijd om 'Belgisch Antarctica', die met naar schatting twaalf procedures wordt uitgevochten.