De man die op nieuwjaarsnacht een aanslag pleegde in nachtclub Reina in Istanbul heeft waarschijnlijk een Oeigoerse achtergrond.

Een van de vijf Turkse vice-premiers, Veysi Kaynak, stelt donderdag dat de "mogelijke locaties en banden" van de dader zijn vastgesteld. 

Kaynak benadrukt bovendien dat de aanslag werd uitgevoerd door één persoon, maar dat de schutter mogelijk hulp heeft gekregen bij de voorbereiding.

De Turkse politie heeft een onbekend aantal mensen uit de Oeigoerse gemeenschap aangehouden in verband met de dodelijke schietpartij. Ze worden verdacht van medeplichtigheid, meldt het Turkse staatsagentschap Anadolu. 

Anti-terrorismeteams verrichtten na een tip diverse invallen in buitenwijken van Istanbul.

Zoektocht

Bij de aanslag op nieuwjaarsnacht kwamen 39 mensen om het leven. Islamitische Staat eiste de aanslag op. De dader van de schietpartij is nog altijd op vrije voeten.

Turkije maakte maandag bekend dat de zoektocht naar de aanslagpleger wordt geïntensiveerd. Dinsdag werden twee buitenlanders aangehouden op het internationale vliegveld van Istanbul. In totaal zijn al zeker 36 arrestaties verricht.

China

De Oeigoeren zijn een van oorsprong Turks volk in het westen van China. In China hebben Oeigoerse extremisten meerdere aanslagen gepleegd, volgens de Chinese overheid vanuit radicaal-islamitische opvattingen. Veel experts wijzen echter op onderdrukking door de Chinese overheid.

Volgens Turkse media vermoedt de politie dat de dader een man is van rond de 25 jaar, mogelijk afkomstig uit Centraal-Azië, mogelijk uit Kirgizië, Oezbekistan of het noordwesten van China. Ook werd vermoed dat het zou gaan om een Oeigoer.

Veiligheidsdiensten

De Turkse vice-premier Numan Kurtulmus stelde woensdag in de Turkse krant Hurriyet dat hij het zich niet kon voorstellen dat de aanval door één persoon is uitgevoerd, zonder enige hulp.

Hij suggereerde dat buitenlandse veiligheidsdiensten iets te maken zouden kunnen hebben met de aanslag, omdat de aanval zo "professioneel" werd uitgevoerd. "Al deze dingen worden onderzocht", zei hij.

Het is niet duidelijk op welke veiligheidsdienst Kurtulmus doelde.

Lees hier een stuk uit 2014 over de Oeigoeren in China.