De Verenigde Staten zullen in de komende 24 uur vier gevangenen uit Guantanamo Bay overplaatsen naar Saudi-Arabië. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt.

Het zijn de eerste gevangenen die Guantanamo Bay verlaten in de laatste poging van president Obama om nog negentien gevangenen over te brengen naar minstens vier landen, waaronder Italië, Oman, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, voordat Donald Trump ingehuldigd wordt op 20 januari.

De volgende president van de VS is er op tegen dat gevangenen vertrekken uit het detentiecentrum voor terreurverdachten.

Als de laatste overplaatsingen volgens plan gaan, zullen er ongeveer veertig gevangenen overblijven op Guantanamo Bay. Hiermee heeft Obama de belofte om de controversiële gevangenis op de Amerikaanse marinebasis op Cuba te sluiten, niet kunnen nakomen.

Trump

Hoewel meerdere diensten hebben geconstateerd dat ongeveer twintig gevangenen in aanmerking zouden moeten komen voor repatriëring of overplaatsing naar andere landen, stelde Trump eerder deze week dat iedereen die in Guantanamo gevangen zit daar moet blijven. "Er moeten geen mensen worden vrijgelaten van Gitmo", zei hij via Twitter. "Dit zijn extreem gevaarlijke mensen en die moeten we niet toestaan terug te keren naar het slagveld.'

Het Witte Huis liet weten zich niets van de bezwaren van Trump aan te trekken en dat de overplaatsingen blijven doorgaan tot het moment dat Trump het presidentschap overneemt.