De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zien toch af van het plan om de onafhankelijke ethische congrescommissie aan banden te leggen.  

De onafhankelijke commissie werd opgericht in 2008, na enkele corruptieschandalen waarbij politici uit het Huis van Afgevaardigden tot celstraffen werden veroordeeld.

Donald Trump bekritiseerde het plan, net als sommige prominente Republikeinen, veel Democraten en actiegroepen. Zij benadrukken dat het voorstel haaks staat op de beloftes van openheid en afrekenen met vriendjespolitiek, twee zaken waar Trump op hamerde in zijn campagne tegen Hillary Clinton.

Belangenverstrengeling

Tijdens een interne stemming besloot de fractie, tegen het advies van de Republikeinse leiders in, om de onafhankelijke commissie onder te brengen bij de commissie die onder verantwoordelijkheid van de leden van het Huis van Afgevaardigden zelf valt.

Dit zou in de praktijk betekenen dat er geen onafhankelijk orgaan meer zou zijn dat, los van de politici zelf, onderzoek kan verrichten naar mogelijke fraude of ethische problemen binnen het lagerhuis.

De onafhankelijke commissie kan onderzoek instellen op basis van berichten in de media over belangenverstrengeling of fraude. Ook kunnen verdachten worden gehoord zonder toestemming van het Huis van Afgevaardigden en moeten de onderzoeken van de onafhankelijke commissie openbaar worden gemaakt.

Paul Ryan

Dinsdag heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, genoeg stemmen gekregen van de congresleden om zijn taken voort te zetten. De herverkiezing van Ryan door het door de Republikeinen gedomineerde Huis was verwacht. Hij kreeg 239 stemmen, Democrate Nancy Pelosi 189.