Rusland heeft verdere toenadering gezocht tot de Filipijnen. Twee Russische oorlogsschepen arriveerden dinsdag in het Aziatische land voor een vierdaags bezoek. De Russen hebben onder meer aangeboden om de Filipijnse marine te trainen in het bestrijden van piraterij en terrorisme.

De Filipijnen zijn traditioneel een bondgenoot van de Verenigde Staten, maar die relatie staat onder druk. President Rodrigo Duterte stuurde vorige maand zijn ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie naar Moskou om te praten over een mogelijke wapenaankoop.

Met het bezoek van de Russische marine is een nieuwe stap gezet in het aanhalen van de betrekkingen. Het gaat volgens de Filipijnse autoriteiten om het eerste officiële contact tussen de marines uit beide landen.

Duterte waarschuwde vorige maand nog dat Washington zich moet voorbereiden op intrekking van het akkoord over de legering van troepen en materiaal voor militaire oefeningen. De president is boos om de Amerikaanse kritiek op de gewelddadige aanpak van het drugsprobleem in zijn land. ''Bye-bye Amerika'', verkondigde hij.