Myanmar heeft vier agenten aangehouden nadat een filmpje opdook waarop te zien is dat ze meerdere Rohingya's, een moslimminderheid in het noordwesten van het land, mishandelen.

Twee mannen worden door meerdere agenten geschopt en geslagen tegen hun hoofd. Ook een jongetje wordt geslagen door een politieagent. De video laat zien hoe dorpelingen op een rij moeten zitten met hun handen achter hun hoofd. Meerdere mannen worden geslagen met een wapenstok.

De video werd als een 'vlog' opgenomen door een agent en ging dit weekend rond op sociale media. De regering heeft de echtheid van het filmpje bevestigd en zegt dat het incident al plaatshad op 5 november. De agenten zouden op zoek zijn geweest naar een schutter die eerder de politie aanviel.

Myanmar heeft toegezegd stappen te ondernemen tegen de agenten.

Let op: mogelijk schokkende beelden

Mensenrechtenorganisaties

De Rohingya-gemeenschap in het noordwesten van Myanmar staat al langere tijd onder druk. Mensenrechtenorganisaties rekenen de regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi aan niets te doen tegen de executies, verkrachtingen, plunderingen en etnische zuiveringen van de moslimminderheid. 

Ook de VN waarschuwde Myanmar eerder al voor geweld tegen de moslimminderheid. Journalisten en hulpverleners mogen het gebied niet in.

De regering en het leger ontkennen de beschuldigingen. Suu Kyi beschuldigde op haar beurt de internationale gemeenschap ervan de relatie tussen boeddhisten en moslims te verstoren.

Vluchten

Een groot deel van de moslimminderheid is inmiddels op de vlucht geslagen naar buurlanden als Bangladesh en China. Inmiddels zouden 34.000 Rohingya's op de vlucht zijn, meldt Reuters.

VN-functionaris John McKissick, die in het Aziatische land de leiding geeft aan een missie van vluchtelingenorganisatie UNHCR, zei vorig jaar dat bij de grensstreek "mannen worden doodgeschoten en kinderen worden afgeslacht".

Soldaten zijn vorig jaar naar het grensgebied met Bangladesh gestuurd als reactie op de aanval op grensposten op 9 oktober, waarbij negen politieagenten werden gedood. Volgens activisten van de Rohingya zijn de laatste maanden zeker honderd doden gevallen.