Tientallen mensen zijn maandag om het leven gekomen bij een aanslag in Bagdad. Volgens de laatste cijfers zijn er zeker 35 mensen gedood en raakten zeker 61 mensen gewond toen een autobom ontplofte op een druk plein in de Iraakse hoofdstad.

De dader blies zich op in zijn auto in Sadr City, een hoofdzakelijk sjiitische wijk in het oosten van de stad.

Bronnen zeiden tegen de BBC dat de aanslag leek te zijn gericht op dagarbeiders die op een plein in Sadr City op werk stonden te wachten. Onder de doden zijn drie agenten.

Islamitische Staat heeft inmiddels de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag. De terreurgroep pleegt regelmatig aanslagen op burgerdoelen in Irak, waar het is verwikkeld in een hevige strijd met regeringstroepen en hun bondgenoten.

Bagdad werd zaterdag al opgeschrikt door twee explosies waarbij zeker 29 mensen om het leven kwamen.

Hollande

De Franse president François Hollande is in Irak voor een bezoek aan Franse troepen. Hij liet weten dat de wederopbouw van Irak een belangrijke bijdrage kan leveren aan het voorkomen van aanslagen in het Westen.

''Iedere bijdrage aan de wederopbouw van Irak is een nieuwe stap richting het voorkomen van aanslagen van Daesh op ons eigen grondgebied'', zei Hollande, die de Arabische aanduiding voor IS gebruikte. Hij zei tegen de Franse militairen te hopen op ''een jaar van overwinningen op het terrorisme''.

De socialistische president werd de afgelopen jaren herhaaldelijk geconfronteerd met terreuraanslagen in Frankrijk. Hollande reist volgens functionarissen door naar de Koerdische stad Erbil, waar Frankrijk tientallen tonnen aan humanitaire hulpgoederen zal afleveren.