Israël zal de lichamen van dode Palestijnse strijders niet meer teruggeven aan hun nabestaanden. Ze zullen voortaan worden begraven, zeggen functionarissen.

De Israëlische regering hoopt met de maatregel druk uit te oefenen op de militante Palestijnse Hamas-beweging om de lichamen van omgekomen Israëlische soldaten en burgers terug te geven.

Onder het nieuwe beleid kunnen omgekomen Hamas-strijders in de toekomst wel worden opgegraven om alsnog te worden uitgewisseld en herbegraven, zeggen de veiligheidsdiensten in een verklaring.

De beslissing tot aanpassing van het uitwisselingsbeleid werd genomen nadat twee video's opdoken, waarin de gewapende tak van Hamas de spot drijft met omgekomen Israëlische soldaten, meldt de BBC.

Onderhandeling

In een van de video's is onder meer een vastgebonden man te zien die een verjaardagstaart krijgt van een clown met het gezicht van de Israëlische premier Netanyahu. 

Hamas zegt de soldaat uit die video en een andere militair gevangen te houden. Volgens het Israëlische leger kwamen beide mannen om het leven tijdens de Gaza-oorlog in 2014. Hamas beweert ook twee burgers vast te houden die verdwaalden en terechtkwamen in de Gaza-strook.

Isräel deed naar eigen zeggen in september 2016 een poging om te onderhandelen over de teruggave van lichamen en de uitwisseling van gevangenen, maar Hamas zou daar niet op hebben gereageerd.