De Deense politie heeft Chung Yoo-ra aangehouden vanwege het corruptieschandaal in Zuid-Korea. Haar moeder Choi Soon-sil, een vriendin en vertrouweling van president Park Guen-hye, wordt verdacht van fraude en machtsmisbruik.

Zuid-Korea vaardigde twee weken geleden een arrestatiebevel uit tegen Chung, omdat ze wordt verdacht van belemmering van de rechtsgang. Eerder bestond het vermoeden dat ze zich in Duitsland zou bevinden.

Chung wordt in verband gebracht met het corruptieschandaal dat al maanden het nieuws domineert in Zuid-Korea. President Park zou haar macht hebben misbruikt en haar vriendin Choi zou haar daarbij hebben geholpen door bedrijven onder druk te zetten om geld over te maken naar politieke stichtingen die Choi beheerde.

''We gaan een uitleveringsverzoek voor Chung indienen bij Denemarken", zei Lee Chul-sung, commissaris-generaal van het Korps landelijke politiediensten in Zuid-Korea.

Protesten

Choi is al aangehouden. President Park kan vanwege haar presidentiële immuniteit niet worden vervolgd. Al maanden worden er grote protesten gehouden in hoofdstad Seoul om het vertrek van Park te eisen. Ook op oudejaarsavond waren er protesten.

Chung, een 20-jarige wedstrijdruiter die in Duitsland is opgeleid, werd aangehouden in de Noord-Deense stad Aalborg. Lee Kyung-jae, de advocaat van zowel Choi als Chung, zei dat Chung aan het onderzoek zal meewerken.

Regering

Het parlement stelde Park (64) begin december in staat van beschuldiging, een grote meerderheid stemde voor haar aftreden. Hierdoor is het mogelijk dat Park de eerste democratisch verkozen president wordt die voortijdig moet vertrekken. Alleen een hooggerechtshof moet hierover nog oordelen.

De regering van Park staat onder druk sinds het corruptieschandaal en meerderen parlementsleden stapten al op uit onvrede.