De christelijke gouverneur Basuki Tjahja Purnama van Jakarta wordt vervolgd voor godslastering. Dat heeft een Indonesische rechtbank dinsdag laten weten.

De gouverneur zou tijdens een campagnebijeenkomst tegen een groep arme vissers hebben gezegd dat zij op hem mogen stemmen, zelfs in tegenspraak met een Koranvers. Daarop werd hij beschuldigd van godslastering.

Purnama zelf ontkent de aantijgingen. Zijn advocaten verzochten de rechtbank begin december niet tot vervolging over te gaan, omdat een rechtszaak niet in lijn zou zijn met de mensenrechten.

De rechtbank heeft het verzoek niet gehonoreerd. Er is nog wel mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. 

Protesten

Voor de rechtbank prostesteerden dinsdag honderden mensen tegen de gouverneur. Purnama, de eerste christelijke gouverneur van Jakarta in meer dan vijftig jaar, verkreeg populariteit doordat hij de bureaucratie in de hoofdstad aanpakte. Een groep conservatieve moslims verzette zich echter steeds feller tegen hem. 

Als Purnama schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtszaak wordt op 3 januari voortgezet in het ministerie van Landbouw vanwege veiligheidsredenen. 

De zaak rondom de gouverneur met de bijnaam Ahok leidde eerder al tot massale protesten in Jakarta.