Rusland heeft maandag het gebied waarin wordt gezocht naar overblijfselen van het neergestorte militaire toestel met 92 inzittenden boven de Zwarte Zee vergroot.

Duikers en onderzeevaartuigen doorzochten in eerste instantie een gebied in de Zwarte Zee op ongeveer 1,6 kilometer van Sotsji, waar het toestel opsteeg.

Maandag heeft de Russische overheid extra mensen toegevoegd aan de 3.500 mensen die tot nu toe al werden ingezet om te zoeken naar menselijke overblijfselen en brokstukken van het legervliegtuig, waaronder de zwarte doos.

Vier kleine delen van de romp van het vliegtuig zijn tot nu toe gevonden op een diepte van 27 meter en de lichamen van elf slachtoffers zijn geborgen, maar door sterke stroming en diep water wordt de zoektocht bemoeilijkt.

Rouw

Rusland rouwt maandag op een dag van nationale rouw die werd afgekondigd om de slachtoffers van de vliegramp boven de Zwarte Zee. Aan boord van de Toepolev-154 waren tientallen leden van het Alexandrov Ensemble, een beroemd koor van het Russische leger dat in de aanloop naar Nieuwjaar zou optreden voor Russische militairen in Syrië.

Ook een bekende arts, Elizaveta Glinka, die behoort tot de mensenrechtenadviesraad van president Vladimir Poetin, zat in het toestel.

Rusland gaat nog altijd uit van een technisch mankement of een menselijke fout als oorzaak voor het neerstorten van het militaire toestel, niet van terrorisme.