Rusland gaat in eerste instantie uit van een technisch mankement of een menselijke fout als oorzaak voor het neerstorten van het militaire toestel met 92 inzittenden boven de Zwarte Zee, niet van terrorisme.

Dat zei Maxim Sokolov, de minister van transport, maandagochtend tegen Russia Today.

Het vliegtuig stortte zondagochtend neer; geen van de 92 inzittenden overleefde de ramp. Aan boord waren onder meer negen journalisten en het Alexandrov Ensemble, het wereldberoemde koor van de Russische strijdkrachten.

De eerste lichamen werden in de loop van de dag geborgen. Rusland gaat ook in de nacht van zondag op maandag door met de zoekoperatie.

Luchtmachtbasis

Het vliegtuig verdween even na opstijgen vanuit Sotsji van de radar. Het Tupolev Tu-154-toestel had 84 passagiers en acht bemanningsleden aan boord. Het vliegtuig, dat toebehoort aan het Russische ministerie van Defensie, was onderweg naar de Syrische provincie Latakia.

De muzikanten en koorleden waren onderweg voor een nieuwjaarsoptreden op de Russische luchtmachtbasis in Latakia.

Brokstukken

Reddingswerkers hebben tot nu toe elf lichamen gevonden en enkele reisdocumenten van mensen die aan boord zaten. Brokstukken van het vliegtuig zijn op ongeveer anderhalve kilometer afstand van de kust gevonden. De wrakstukken liggen op een diepte van vijftig tot zeventig meter.

Eerder op de dag suggereerde persbureau RIA dat het toestel was gecrasht door een technische storing. Persbureau Interfax meldde dat er geen noodsignaal is verstuurd.