De tyfoon Nina heeft zondagmiddag de oostkust van de Filipijnen bereikt. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen of geëvacueerd. Voor bijna de helft van alle provincies geldt een tyfoon-alarm.

De autoriteiten hebben voor 38 provincies een stormwaarschuwing doen uitgaan. Persbureau AP maakt melding van een dodelijk slachtoffer.

De Filipijnse autoriteiten hebben tienduizenden bewoners aan de kust geëvacueerd vanwege de naderende tyfoon Nina. Tienduizenden anderen hebben uit eigen initiatief hun huis verlaten.

De tropische storm van de vierde categorie trekt naar verwachting van de oost- naar de westkust van het land. Ook hoofdstad Manilla gaat vermoedelijk last krijgen van Nina; hier zal de tyfoon maandag arriveren.

Toeristen

De aankomst van de tyfoon gaat aan de kust gepaard met hevige storm en metershoge golven. De storm bereikt naar verwachting snelheden van tussen de 200 en 250 kilometer per uur.

Duizenden toeristen kunnen vermoedelijk zondag niet weg omdat veel vluchten uit voorzorg worden geschrapt. Zij strandden in de terminals van een aantal grote vliegvelden.

ANWB Alarmcentrale

Ook boten mogen voorlopig de haven niet meer verlaten. De ministeries van energie en transport hebben een draaiboek klaarliggen voor de mogelijke gevolgen van de tyfoon. Militairen en agenten staan klaar om het puin van grote wegen te halen.

De ANWB Alarmcentrale had zondag om 14.00 uur nog geen meldingen van Nederlanders ontvangen die gestrand waren, meldt een woordvoerder. "Er zitten daar sowieso niet veel Nederlanders, het is niet echt een populaire vakantiebestemming", voegt hij daar aan toe.

Storm Haiyan

De Filipijnen hebben slechte ervaringen met tyfoons. In 2013 kostte Haiyan meer dan zesduizend mensen het leven; meer dan 200.000 woningen werden verwoest. Dit was de sterkste storm die ooit over het land raasde.

December is sowieso een maand waarin tyfoons vaak toeslaan. Sinds 1948 werd het land zeker zeven maal getroffen door een tropische storm tijdens de kerstdagen.