Paus Franciscus heeft zondag in zijn traditionele kersttoespraak opgeroepen tot vrede in een wereld die 'verscheurd is door oorlog en terreur'. Hij brak een lans voor vluchtelingen, migranten en iedereen die is getroffen door de economische crisis.

De katholieke kerkvorst pleitte voor "vrede voor de mannen en vrouwen in het gemartelde Syrië, waar te veel bloed heeft gevloeid. 'Vrede voor degenen die dierbaren hebben verloren door wrede terroristen die dood en verderf hebben gezaaid in veel steden en landen."

Daarnaast riep de kerkvader Palestijnen en Israël "de moed te tonen hun haat en wraakgevoelens opzij te schuiven en een nieuwe pagina te openen in hun geschiedenis". De spanningen in het Midden-Oosten liepen de afgelopen week op nadat de VN de kolonisatiedrift van Israël in de Palestijnse gebieden veroordeelde.

Ook refereerde Franciscus aan de vele oorlogen in Afrika, ''waar kinderen worden ingezet bij terroristische daden’’, en de spanningen in Oost-Oekraïne en op het Koreaanse schiereiland.
 

Urbi et Orbi

"Alleen als er vrede is, is er kans op een welvarender toekomst voor iedereen", zei het hoofd van de katholieke kerk in zijn toespraak vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

Het was de vierde keer dat Franciscus een kersttoespraak hield. De paus sloot zijn speech zoals gebruikelijk af met de zegen "zalig kerstfeest" en de zegen Urbi et Orbi (voor de stad en voor de wereld).

Materialisme

Op kerstavond liet de paus tijdens de traditionele mis zijn ongenoegen blijken dat Kerstmis tegenwoordig bevangen is door materialisme dat velen blind maakt voor de behoeften van de armen in de wereld.

Tijdens de sobere maar vrolijke dienst zei hij ten overstaande van tienduizend toehoorders onder wie veel kardinalen en bisschoppen dat mensen in de rijke wereld eraan herinnerd moeten worden dat de boodschap van Christus bescheidenheid, eenvoud en wonderlijk is.