De 111 passagiers van het vliegtuig dat vrijdag werd gekaapt en naar Malta moest vliegen, zijn naar de Libische hoofdstad Tripoli gebracht, het oorspronkelijke reisdoel van de vlucht. 

Dat meldt het Libische staatspersbureau Lana zaterdag.

Twee mannen dwongen de bemanning van het vliegtuig van Afriqiyah-Airways op een binnenlandse vlucht in Libië naar Malta te vliegen. Daar werd urenlang onderhandeld, waarna de twee kapers alle inzittenden lieten gaan en zichzelf overgaven. Uiteindelijk raakte niemand gewond.

Volgens de Maltese premier Joseph Muscat hadden kapers geen eisen. Wel leken het aanhangers van de verdreven en gedode dictator Muammar Kaddafi doordat ze een Libische vlag uit zijn regeerperiode lieten wapperen.

Wapens

De gijzelnemers hadden een handgranaat en een pistool bij zich. Na afloop van de kaping werd in het vliegtuig een tweede pistool gevonden. Eerste onderzoeken wijzen uit dat deze wapens nep zijn, meldt Muscat.

Alle vluchten van en naar Malta waren voor onbepaalde tijd opgeschort. De president van Malta, Marie-Louise Coleiro, riep de inwoners op om rustig te blijven.