De kaping van een Libische vliegtuig op vrijdag eindigde nadat de kapers zich overgaven en werden aangehouden. Dat bevestigt de Maltese premier Joseph Muscat. Alle passagiers en bemanning werden in veiligheid gebracht.

 

Volg hier de laatste ontwikkelingen in ons liveblog

De kapers hebben volgens een Maltese minister laten weten asiel te willen. Of het land hierop ingaat is niet duidelijk. Ze dreigden het toestel op te blazen als de eisen niet werden ingewilligd.

Het toestel van Afriqiyah Airway werd boven Libië gekaapt en moest uitwijken naar Malta. Het gaat om een Airbus A320 met 118 mensen aan boord. Muscat zegt dat er in totaal 82 mannen, 28 vrouwen en één kind aan boord waren. 

Het vliegtuig zou van Sabha in het zuidwesten van Libië naar hoofdstad Tripoli vliegen. Het eiland Malta ligt zo'n 500 kilometer voor de Libische kust.

Na de landing omsingelden Maltese veiligheidstroepen het toestel.

Nepwapens

De gijzelnemers hadden een handgranaat en een pistool bij zich. Na afloop van de kaping werd in het vliegtuig een tweede pistool gevonden. Eerste onderzoeken wijzen uit dat deze wapens nep zijn, meldt Muscat.

Alle vluchten van en naar Malta zijn voor onbepaalde tijd opgeschort.

De president van Malta, Marie-Louise Coleiro, riep de inwoners op om rustig te blijven.

Kaddafi

De kapers zouden aanhangers van de voormalige Libische leider Muammar Kaddafi zijn. Er is momenteel in Libië een hevige machtsstrijd gaande. 

Een van de kapers zei voordat hij zich overgaf tegen een Libisch tv-station: "We hebben deze maatregelen genomen om onze nieuwe partij te promoten." Hij omschreef die partij als "pro-Kaddafi".

De vroegere dictator Kaddafi werd in 2011 tijdens een volksopstand gedood. 

Laatste kaping

De laatste maal dat boven Malta een vliegtuig werd gekaapt, was in november 1985. Toen werd een Boeing 737 van EgyptAir gedwongen te landen op het eiland.

De kaping duurde een etmaal en eindigde in een bloedbad. Egyptische commando's bestormden het toestel; bij de schietpartij die volgde kwamen 62 mensen om het leven. Slechts een van de drie kapers overleefde de bestorming.