Prins Charles heeft gewaarschuwd voor "het opkomend populisme". De Britse troonopvolger sprak over "uiterst zorgwekkende echo's van de donkere dagen in de jaren dertig".

Hij zei dat donderdag in een van tevoren opgenomen boodschap op BBC-radio en voegde eraan toe dat "kwaadaardige" religieuze vervolging wereldwijd plaatsvindt.

"We zien de toegenomen populariteit van populistische bewegingen in de wereld die zich agressief uitlaten tegen mensen die een minderheidsgeloof aanhangen."

Charles verwees naar de generatie van zijn ouders, die "vocht en stierf in een strijd tegen intolerantie, monsterlijk extremisme en onmenselijke pogingen de Joodse bevolking van Europa uit te roeien".

Verenigde Naties

De Britse kroonprins verwees naar cijfers van de Verenigde Naties, waaruit blijkt dat een "duizelingwekkende" 65,3 miljoen mensen vorig jaar hun huis achter moesten laten, 5,8 miljoen meer dan in 2014.

Het was de derde keer dat Charles een dergelijke radiotoespraak hield. De eerste keer was bij de vijftigste verjaardag van de bevrijding in 1995 en vijf jaar later bij het begin van het nieuwe millennium.