De president van de Filipijnen Rodrigo Duterte heeft na de drugscriminaliteit zijn vizier gericht op het online gokken. Hij wil kansspelen op internet in zijn land volledig uitbannen, zei hij donderdag.

Duterte is bezig met een hardhandige campagne tegen drugscriminaliteit. Sinds zijn aantreden in juli zouden al zo'n zesduizend vermeende drugscriminelen zijn gedood.

Of hij met dezelfde voortvarendheid de digitale gokbranche te lijf wil, is niet bekend. Hij heeft geen concrete maatregelen aangekondigd.

De Filipijnse gokindustrie is een van de levendigste in Azië en heeft de laatste tien jaar veel buitenlandse bedrijven getrokken. Die opereren internationaal vanuit dat land. In de gokindustrie en bijbehorende resorts gaan miljarden euro's om.

Onderzoek

Woensdag liet de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties weten dat het wil dat de autoriteiten op de Filipijnen een onderzoek beginnen tegen hun president vanwege zijn strijd tegen drugscriminaliteit. 

Eerder al leverde Dutertes omstreden beleid al veel kritiek op vanuit de hele wereld. Onder meer de VN, de VS, de EU en de Rooms-Katholieke kerk keerden zich tegen de Filipijnse politicus, maar hij trekt zich er weinig van aan.