De aanstaande Amerikaanse president Donald Trump heeft de econoom Peter Navarro woensdag gepresenteerd als hoofd van de nationale handelsraad (NTC).

Dat is in het Witte Huis een nieuwe organisatie die de industrie moet gaan aanjagen en banen moet creëren voor de infrastructuur en defensie.

Het transitieteam van Trump zei in een verklaring dat deze benoeming een bewijs is voor ,,de vastbeslotenheid de Amerikaanse productiviteit weer groot te maken''.

Navarro (67), die volgens de Washington Post zeer kritisch is ten aanzien van China, was een van de adviseurs van Trump tijdens diens verkiezingscampagne. Hij gaat nauw samenwerken met onder anderen de nieuwe minister van Handel, Wilbur Ross.

Carl Icahn

De nieuwe regering verzekerde zich ook van de steun van nog een miljardair, Carl Icahn. De 80-jarige zakenmagnaat is benoemd tot speciaal adviseur op het gebied van regelgeving.

Dat het een onbetaalde baan is, zal hem niet deren. Hij teerde dit jaar weliswaar iets in op zijn vermogen, maar dat wordt nog altijd geschat op dik 15 miljard euro.

Icahn gaat volgens de Wall Street Journal een belangrijke rol spelen bij de selectie van de nieuwe voorzitter van de SEC, de commissie die toezicht houdt op de Amerikaanse effectenbeurzen zoals de Autoriteit Financiële Markten in Nederland.