De Verenigde Staten blijven weigeren inwoners van vijf EU-landen vrij te stellen van de visumplicht. Overleg met de VS over een oplossing is de afgelopen maanden ondanks veel inspanningen vruchteloos geweest, meldde de Europese Commissie woensdag.

Amerikanen mogen wel zonder visum naar Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Kroatië en Polen reizen, maar andersom niet. Daardoor wordt het principe van wederkerigheid geschonden.

De EU zou daarom de visumvrijstelling voor Amerikanen die naar Europa kunnen terugdraaien, maar ziet daar vooralsnog van af vanwege de grote gevolgen die dat zou hebben voor de handel, toerisme en de algehele relaties met de VS.

In de eerste helft van volgend jaar wordt de kwestie ''intensiever’’ aangesneden bij de nieuwe Amerikaanse regering, liet EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie en Binnenlandse Zaken) weten. Gelijke rechten voor alle Europeanen blijft een prioriteit, aldus de Griek.

Oproep

Wetgeving verplicht Brussel te overwegen een visumplicht voor Amerikanen in te stellen. De lidstaten hebben echter nog geen standpunt ingenomen, ondanks een dringende oproep van de commissie in april. Het Europees Parlement wil wel dat maatregelen worden getroffen. Ierland en het Verenigd Koninkrijk doen niet mee met het Europese visumbeleid en zouden hier niet aan gebonden zijn.

Met Canada is een probleem met twee landen, waarover inmiddels een oplossing is bereikt. Bulgaren en Roemenen hoeven vanaf december volgend jaar geen visum meer aan te vragen als ze naar dat land willen reizen, is onlangs afgesproken.