De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag een verbod ingesteld voor nieuwe olie- en gasboringen in delen van de Noordelijke IJszee bij Alaska en de Atlantische Oceaan.

Obama, die begonnen is aan zijn laatste maand als president, dwarsboomt daarmee de plannen van zijn opvolger Donald Trump. De Republikein is juist voorstander van meer olie- en gasboringen op zee.

Obama beroept zich op een wet die stamt uit de jaren vijftig. De zogenaamde Outer Continental Shelf Act staat een president toe om het delven van mineralen in bepaalde gebieden in te perken. Milieuorganisaties zeggen dat Trump naar de rechter zal moeten gaan om het besluit van zijn voorganger terug te draaien.

Obama zegt dat hij de maatregelen neemt om een "gevoelig en uniek ecosysteem" te beschermen. Hij waarschuwt voor het risico op het lekken van olie en stelt dat de middelen om olie in deze gebieden op te ruimen erg beperkt zijn.

Opvoeren

Trump heeft gezegd dat hij olie- en gasboringen op zee juist wil gaan uitbreiden. De aankomend president zou van plan zijn om de productie op te voeren in de Chukchi Zee en Beaufort Zee (beiden bij Alaska) en in delen van de Atlantische Oceaan.

Het gebiedsverbod van Obama beslaat 46,5 miljoen hectare van de Amerikaanse wateren in de Chukchi Zee, het grootste deel van de Beaufort Zee en 1,5 miljoen hectare in de Atlantische Oceaan.

Trump wordt op 20 januari benoemd tot de president van de VS.