Bij een reeks explosies op een markt voor vuurwerk in Mexico zijn dinsdag zeker 31 mensen om het leven gekomen, dat melden de lokale hulpdiensten. Zeker zeventig mensen raakten gewond.

De explosies deden zich voor in het stadje Tultepec, vlakbij Mexico-Stad, zei de dienst burgerbescherming. Het dodental loopt mogelijk nog op. Reddingswerkers zijn op zoek naar overlevenden.

Op lokale televisiebeelden is te zien hoe gekleurd vuurwerk alle richtingen uitspat en een enorme rookwolk opstijgt, terwijl mensen in een verwoede poging proberen te vluchten. Beelden na de explosie tonen verkoolde kraampjes en verwoeste gebouwen.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto toont via Twitter zijn medeleven aan de familieleden van degenen die om zijn gekomen bij het ongeluk. De gewonden wenst hij een spoedig herstel.

Brandwonden

Sommige slachtoffers, onder wie kinderen, zijn met zware brandwonden naar het ziekenhuis vervoerd, liet de gouverneur van de regio weten. Hij beloofde degenen die verantwoordelijk zijn voor de explosie op te sporen en te straffen. Ook zegde hij de gedupeerden economische hulp toe.

De explosie is volgens het hoofd van de hulpdiensten van Tultepec een gevolg  van onvoldoende veiligheidsmaatregelen op de markt.

2005

De San Pablito-markt werd al eerder door explosies getroffen. In 2005 brak vlak voor de viering van de Mexicaanse onafhankelijkheidsdag een brand uit. Bij de explosies die daar op volgden werden honderden stalletjes vernield. In 2006 was het weer raak, met vergelijkbare gevolgen.

Mexicanen steken vaak vuurwerk af op feestdagen, niet alleen bij Kerst of Nieuwjaar.