De NAVO en Rusland hebben maandag een "openhartig" gesprek gevoerd over veiligheidskwesties, waarbij wederom naar voren kwam dat beide partijen anders tegen zaken aankijken. 

De ontmoeting van de ambassadeurs in Brussel is geen teken van terugkeer naar normalisering van de relaties. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na afloop van de zogeheten NAVO-Ruslandraad, die voor het eerst sinds juli bijeenkwam. Zonder te praten kunnen we het wederzijdse begrip niet verbeteren, aldus de Noor.

Een belangrijk gespreksonderwerp was het voorkomen van incidenten en misverstanden. NAVO-landen uitten hun bezorgdheid over de "destabiliserende" militaire verrassingsoefeningen van Rusland en benadrukten dat transparantie hierover essentieel is. Beide partijen gaven een briefing over recente oefeningen.

Oekraïne

Ook Afghanistan en het "recordaantal" schendingen van de wapenstilstand in Oost-Oekraïne kwamen ter sprake in de 3,5 uur durende sessie. Het beschieten van waarnemers en de aanwezigheid van zware wapens baren het westerse bondgenootschap zorgen. Rusland werd opgeroepen zijn "aanzienlijke" invloed bij de rebellen aan te wenden zodat de Minsk-akkoorden worden nageleefd.

Met name Polen en de Baltische staten zien Rusland als een gevaar. Moskou ziet op zijn beurt juist de komst van 4000 NAVO-troepen naar die landen als een dreiging. Maar de NAVO handelt defensief en proportioneel en zoekt geen confrontatie, stelt Stoltenberg.

Het was na de bijeenkomsten in april en juli de derde NAVO-Ruslandraad sinds de militaire alliantie het politieke overleg in 2014 opschortte.