De Nationale Raad, het lagerhuis van het parlement van Oostenrijk, heeft woensdagavond met overgrote meerderheid ingestemd met de onteigening van het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau am Inn.

De huidige eigenaresse van het pand wordt door de staat gecompenseerd, maar de hoogte van de compensatie moet nog worden vastgesteld, meldt Nachrichten.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Sobotka kwam met een sloopplan, maar tot sloop komt het niet. "We hebben na een uitvoerig gesprek uiteindelijk besloten het niet af te breken'', meldde parlementsvoorzitter Josef Pühringer van de deelstaat Opper-Oostenrijk na afloop van een gesprek met de burgemeester van Braunau am Inn en de minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens hem is met het besluit voorkomen dat er verwijten zouden komen dat een "beladen stuk geschiedenis'' zou zijn gesloopt. Regelmatig zijn neonazi's te vinden die foto's maken bij het pand. Met zijn sloopplan wilde Sobotka dat een halt toeroepen.

Nieuwe bestemming

Het pand krijgt een nieuwe bestemming en zal worden gerenoveerd. Er komt een organisatie in die mensen met een verstandelijke beperking helpt, de Oö. Lebenshilfe, zo meldden Oostenrijkse media. De organisatie was al eerder in het pand gevestigd.

Adolf Hitler woonde één jaar in het huis. De eigenaresse van het pand lag lang dwars bij de verkoop van het pand. Zij kreeg lange tijd geld van de regering om te zorgen dat het pand niet door 'nazi-toeristen' zou worden bezocht.