Rodrigo Duterte heeft in de tijd dat hij burgemeester van Davao was persoonlijk afgerekend met drugscriminelen. De president van de Filipijnen reed op een motor door de straten en vermoordde criminelen om een voorbeeld te zijn voor agenten. 

Duterte vertelde tijdens een toespraak maandagavond dat hij door Davao reed ''op zoek naar confrontatie, zodat ik kon doden".

Duterte: "In Davao deed ik het zelf. Puur om de jongens [agenten] te laten zien dat als ik het kan doen; waarom kunnen jullie het dan niet ook."

De president is een fanatiek bestrijder van drugscriminaliteit. Sinds hij eind juni het hoogste ambt aanvaardde, zouden in het hele land al vijfduizend criminelen zijn gedood.

Kritiek

Vanaf het moment dat hij president is en zijn verkiezingsbelofte over het verdrijven van criminelen keihard uitvoert, krijgt Duterte kritiek vanuit de hele wereld. Onder meer de VN en de VS keerden zich tegen hem, maar Duterte reageerde spottend.

In oktober vergeleek Duterte zichzelf met Adolf Hitler. Hij zei met liefde te willen afrekenen met drie miljoen drugsverslaafden in de Filipijnen.

Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler
Filipijnse president Duterte vergelijkt zichzelf met Hitler

Doodseskader

In september verklaarde een voormalig medewerker van de president tegenover de senaat, die buitengerechtelijke executies onderzoekt, dat Duterte in 1993 een medewerker van het ministerie van Justitie doodschoot.

In een periode van 25 jaar zou Duterte ruim duizend politieke rivalen en criminelen uit de weg hebben laten ruimen. Slachtoffers werden volgens de oud-medewerker van Duterte in zee gedumpt of verbrand. In één geval werd een lijk aan een krokodil gevoerd.