De VN stopt na nog geen twee maanden met het gebruik van stripfiguur Wonder Woman als honorair ambassadeur.

Toen het stripfiguur, dat 75 jaar bestaat, op 21 oktober werd benoemd tot honorair ambassadeur voor de emancipatie van vrouwen en meisjes werd dat niet door iedereen enthousiast ontvangen.

De VN had volgens velen voor een minder geseksualiseerde vrouw moeten gaan. Het stripboekfiguur had het gezicht moeten worden van een grote campagne, maar na vrijdag is Wonder Woman geen ambassadeur meer.

Wonder Woman had jongeren moeten aanspreken, maar zou volgens critici een verkeerd signaal sturen. Bijna 45.000 mensen tekenden een petitie waarin Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon werd gevraagd om de benoeming van de VN van het stripfiguur terug te draaien.

"Hoewel de originele bedenkers misschien wel wilden dat de oorspronklijke Wonder Woman stond voor een sterke en onafhankelijke 'krijgersvrouw' met een feministische boodschap, is de realiteit dat de huidige Wonder Woman een rondborstige, witte vrouw is met onmogelijke lichamelijke verhoudingen die zich kleedt in strakke en korte kleding", was onder meer in de petitie te lezen.