De parlementsverkiezingen in Macedonië hebben zondag wel een winnaar opgeleverd, maar vooralsnog geen regering. 

De winnaar is de nationalistische partij van premier Nikola Gruevski, die 38 procent van de stemmen in de wacht sleepte. De oppositiepartij van Zoran Zaev, de Sociaaldemocratische Unie (SDSM), heeft bijna 37 procent.

De twee partijen kunnen volstrekt niet met elkaar door een deur en waarnemers zien geen derde partij van betekenis om een van de twee aan een degelijke meerderheid in het parlement te helpen.

De vorming van een regering lijkt zo moeilijk in het land van 2 miljoen inwoners dat tot september 1991 deel uitmaakte van het voormalige Joegoslavië (1918-1992).

Macedoniërs kiezen nieuwe premier
66
Macedoniërs kiezen nieuwe premier

Vluchtelingen

Macedonie speelt een belangrijke rol in het Europese vluchtelingenbeleid. Gruevski is verantwoordelijk voor het hek bij de grens om vluchtelingen tegen te houden. Zaevs standpunten over het vluchtelingenbeleid zijn iets milder. Zijn prioriteit ligt vooral bij het toetreden van Macedonië tot de Europese Unie.

Crisis

De vervroegde en twee keer verschoven verkiezingen werden onder druk van de Verenigde Staten en Europese Unie juist gehouden om een eind te maken aan een politieke crisis. De vete tussen de nationalistische regeringspartij en de SDSM verlamt het land al geruime tijd. 

Gruevski moest eerder dit jaar onder druk aftreden na protesten over een afluisterschandaal. De protesten werder aangewakkerd door Zaev, die documenten openbaarde over verschillende beleidsmedewerkers en journalisten die door de regering werden afgeluisterd.