De Nobelprijs voor de Vrede is zaterdag in het raadhuis in Oslo uitgereikt aan de Colombiaanse president Juan Manuel Santos. Ook Ben Feringa nam zijn nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst.

Santos toonde volgens het Noors Nobelcomité politieke moed door met rebellenbeweging FARC te onderhandelen over een vredesakkoord.

In oktober werd al bekendgemaakt dat hij de prijs zou ontvangen voor "zijn resolute inspanningen om een einde te maken aan de burgeroorlog die meer dan vijftig jaar woedde".

Eerbetoon

Hoewel de Vredesprijs is uitgereikt aan Santos, gaat het volgens het comité om een eerbetoon aan het hele Colombiaanse volk. "Dat heeft ondanks grote tegenslagen en veel onrechtvaardigheid nooit de hoop opgegeven op een rechtvaardige vrede", zei Berit Reiss-Andersen van het Nobelcomité.

Santos nam de onderscheiding onder luid applaus in ontvangst. Hij heeft eerder al verklaard het geldbedrag dat bij de prijs hoort te schenken aan de slachtoffers van de burgeroorlog in zijn land.

De winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede van de afgelopen vijf jaar
De winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede van de afgelopen vijf jaar

Ben Feringa

Ook de Groningse professor in de chemie Ben Feringa en zijn collega's Jean-Pierre Sauvage en James Fraser ontvingen zaterdag in Stockholm de Nobelprijs. Zij kregen de Nobelprijs voor Scheikunde voor hun moleculair onderzoek.

Feringa en zijn collega's werden tijdens de ceremonie gefeliciteerd door koning Carl Gustaf van Zweden, die de laureaten hun medaille en diploma gaf. De Groninger is de 21e Nederlander die de Nobelprijs wint. Hij is de vierde landgenoot die de prijs wint voor scheikunde.

Bob Dylan

Ook Bob Dylan kreeg een Nobelprijs. Hij kwam zijn Nobelprijs voor Literatuur zoals al eerder aangekondigd echter niet zelf ophalen. 

Hoewel Dylan afwezig was, trad Patti Smith op met het nummer A Hard Rain’s A-Gonna Fall. De zangeres was zo nerveus dat ze een gedeelte van het lied twee keer moest zingen.

"Kan dat opnieuw? Sorry, ik ben zo nerveus", zei de zangeres nadat ze was stilgevallen. Na applaus uit het publiek maakte ze het nummer alsnog af.

Dylan kreeg de Nobelprijs voor zijn poëtische scheppingen in de Amerikaanse liederentraditie. Hij nam twee weken de tijd voordat hij een reactie gaf, tot ergernis van sommige betrokkenen.

Van enige wrevel was zaterdag niets meer te merken. Professor Horace Engdahl van de Zweedse Academie prees de zanger in een toespraak als een van de grootste artiesten uit de wereldgeschiedenis. "Dylan heeft ons idee veranderd van wat poëzie kan zijn en hoe het werkt."

Collega Nobelprijswinnaar Feringa neemt onderscheiding in ontvangst
Collega Nobelprijswinnaar Feringa neemt onderscheiding in ontvangst