President Gambia verwerpt verkiezingsuitslag na verlies

De Gambiaanse president Yahya Jammeh verwerpt de uitslag van de verkiezingen, die hij begin deze maand verloor van oppositiekandidaat Adama Barrow.

In een verklaring op de staatstelevisie sprak Jammeh van "onaanvaardbare afwijkingen" in het verkiezingsproces en hij riep op tot een nieuwe stemming, meldt de BBC.

Na de verkiezingen op 2 december liet de kiescommissievoorzitter nog weten dat Jammeh zijn nederlaag had toegegeven.

"Na het doen van grondig onderzoek heb ik besloten om de uitkomst van de recente verkiezingen af te wijzen", zei Jammeh vrijdag. Bij de verkiezingen kreeg Barrow 263.515 stemmen, Jammeh maar 212.009.

Staatsgreep

Alleenheerser Jammeh kwam in 1994 na een staatsgreep aan de macht in het West-Afrikaanse land. Hij regeerde de islamitische republiek met harde hand. Tegenstanders liet hij volgens mensenrechtengroepen gevangen zetten, martelen of vermoorden.

Ook dreigde hij homoseksuelen de keel door te snijden of te onthoofden. Honderden mensen liet hij oppakken omdat ze tovenaars of heksen waren. Zelf vond hij een kruidendrank uit die zou werken tegen aids, maar alleen op donderdagen.

Op de verkiezingsdag had Jammeh internet en alle internationale telefoonverbindingen laten afsluiten en de grenzen op slot gedaan, om onrust te voorkomen. Eerder had hij laten weten dat alleen Allah hem de macht uit handen kon nemen.

Mensenrechten

Barrow slaagde er voor het eerst in de oppositie in Gambia te verenigen. Hij wil de economie op de rails krijgen, zodat jongeren niet meer naar Europa trekken voor een betere toekomst.

Hij heeft beloofd een eind te maken aan schendingen van de mensenrechten en wil al na drie jaar plaatsmaken voor een opvolger, omwille van de democratie.

Lees meer over:
Tip de redactie