Verenigde Naties eisen wapenstilstand in Syrië en einde aan beleg Aleppo

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) een resolutie aangenomen waarin een onmiddellijk staakt-het-vuren wordt geëist in Syrië. 

Ook eisen de VN toegang voor humanitaire hulp in het hele land en een einde aan alle belegeringen, onder meer in Aleppo.

In totaal stemden 122 landen voor en 13 tegen. Zesendertig landen onthielden zich bij de stemming van de door Canada opgestelde resolutie over het bijna zes jaar durende conflict in Syrië.

Resoluties van de Algemene Vergadering van de VN zijn niet bindend, maar hebben wel politiek gewicht.

Of de stemming iets zal uithalen valt te bezien. "Verwachten dat dit een of andere dramatische ommekeer teweegbrengt, is niet realistisch", verklaarde de VN-ambassadeur van Rusland, bondgenoot van de regering-Assad in Syrië.

Wapenstilstand Damascus

Het Syrische leger heeft vrijdagavond wel een wapenstilstand afgekondigd voor gebieden rondom de stad Damascus en de noordwestelijke provincie Idlib.

Hoe lang die wapenstilstand duurt, is niet bekend. De rebellen hebben nog niet gereageerd.

In de gebieden waar de wapenstilstand is afgekondigd ligt onder andere de door de overheid belegerde steden Madaya, Kefraya en al-Foua, die worden omgeven door opstandelingen.

Europese Unie

De Europese Unie verscherpt de strafmaatregelen tegen Syrië vanwege het aanhoudende geweld in Aleppo. Buitenlandchef Federica Mogherini stelde vrijdagavond in een verklaring nieuwe sancties in het vooruitzicht tegen "Syrische individuen en entiteiten die het regime steunen".

Wat die sancties precies inhouden is nog onbekend. Wel maakte Mogherini duidelijk dat ze op korte termijn worden ingevoerd.

Het Europese sanctiepakket tegen Syrië is al omvangrijk: de EU verbiedt onder meer wapenhandel, financiële transacties en de handel in allerlei goederen en diensten met Syrië.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie