'Vertrouwen in Hoge Raad België dreigt verloren te gaan'

De hoogste rechterlijke instantie in België waarschuwt ervoor dat het land moet opletten dat het niet dezelfde kant opgaat als Turkije, waar de scheiding tussen de uitvoerende en rechterlijke macht steeds dunner wordt.

De voorzitter van de Hoge Raad voor Justitie, Christian Denoyelle, zei vrijdag op de Belgische radio dat anders "het vertrouwen in alle instellingen verloren dreigt te gaan".

Denoyelle vindt het storend dat regeringspartij N-VA rechters "wereldvreemd" noemt. De nationalistische partij gebruikt dat woord in een campagne die staatssecretaris Theo Francken (Asiel en Migratie) moet steunen en stelt dat rechters "onze grenzen openzetten".

Francken weigert een Syrisch gezin een visum te geven terwijl het hof van beroep in Brussel dat heeft opgedragen, onder dreiging van een dwangsom van 4.000 euro per dag. De politicus vreest een "gevaarlijk precedent" en is in cassatie gegaan. Hij is bang voor een "stormloop" op de consulaten in Beiroet en Ankara.

Regering van rechters

N-VA-voorzitter Bart De Wever stelde vrijdag in een verklaring dat het volgens de wet niet aan een rechter is om al dan niet een humanitair visum toe te kennen. Hij waarschuwt voor een een "regering van rechters".

"Als een rechter wetten wil maken, moet hij op een lijst gaan staan en het oordeel van de kiezer vragen." Volgens hem bedrijven rechters politiek als ze een "duidelijke wet" anders uitleggen dan de wetgever bedoelde.

Minister van Justitie Koen Geens stelde in een reactie dat besluiten van de rechter altijd moeten worden uitgevoerd. De christendemocraat wees op het belang van onafhankelijke rechtspraak.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie