Het Zuid-Koreaanse parlement heeft president Park Geun-hye vrijdag in staat van beschuldiging gesteld vanwege het corruptieschandaal dat haar sinds oktober achtervolgde. 

De stemming vloeit voort uit het wetsvoorstel dat de oppositie vorige week indiende, waarmee Park werd beticht van het overtreden van de grondwet en machtsmisbruik. 

In Seoul stemden vrijdag 236 parlementsleden vóór het voorstel en 54 tegen. Voor het aannemen van de beslissende motie was een tweederdemeerderheid nodig.  

Door de uitslag kan een afzettingsprocedure worden gestart. Park wordt de eerste democratisch verkozen leider van Zuid-Korea die voortijdig haar functie moet opgeven. 

Haar positie kwam ter discussie te staan, nadat beschuldigingen opdoken dat ze samen met haar van machtsmisbruik verdachte vriendin, conglomeraties onder druk zou hebben gezet geld in politieke stichtingen te storten.

Zuid-Koreanen protesteren bij parlementsgebouw tegen president
Zuid-Koreanen protesteren bij parlementsgebouw tegen president

Protesten

De afgelopen zes weken gingen honderdduizenden Zuid-Koreanen de straat op om Park op te roepen haar presidentschap neer te leggen. Zelf ontkende ze iedere betrokkenheid bij het schandaal.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft de president haar partijgenoten opgeroepen om zo snel mogelijk bij elkaar te komen. 

Het Hof moet nog beslissen of Park definitief uit haar ambt wordt gezet.