VN wil dat Myanmar Rohingya-moslims beschermt

De Verenigde Naties (VN) hebben er bij de Myanmarese regeringsleider Aung San Suu Kyi op aangedrongen het noordwesten van het land te bezoeken. 

Ze moet volgens de VN in het grensgebied burgers geruststellen dat ze veilig zijn, ondanks de berichten dat soldaten Rohingya-moslima's hebben verkracht, burgers hebben vermoord en huizen hebben verwoest. Het leger en de regering van Myanmar hebben de beschuldigingen ontkend.

Soldaten zijn naar het grensgebied met Bangladesh gestuurd als reactie op de aanval op grensposten op 9 oktober, waarbij negen politieagenten werden gedood. Suu Kyi beschuldigde de internationale gemeenschap ervan de relatie tussen boeddhisten en de moslims te verstoren.

"De weigering van Myamnar om zich uit te spreken tegen de hardliners en de keuze voor een defensieve in plaats van pro-actieve houding ten behoeve van de veiligheid van de lokale bevolking, heeft voor internationale teleurstelling gezorgd'', zei een speciale adviseur van VN-chef Ban Ki Moon in een verklaring.

Lees meer over:
Tip de redactie