De Britse regering heeft minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson teruggefloten, nadat hij zich kritisch had uitgelaten over bondgenoot Saudi-Arabië. 

De bewindsman sprak volgens een woordvoerster van premier Theresa May op eigen titel toen hij Riyad ervan beschuldigde als een 'poppenspeler' gewapende groepen aan te sturen in andere landen.

Johnson deed de uitspraak volgens Britse media vorige week op een conferentie in Rome. Hij zei daar dat landen als Saudi-Arabië en Iran zich schuldig maken aan het voeren van oorlog bij volmacht, waarbij het vechten wordt uitbesteed aan andere partijen. Ook klaagde hij over politici die religie misbruiken voor hun eigen doeleinden.

Nadat beelden van de toespraak waren opgedoken, voelde May zich genoodzaakt te benadrukken dat het niet gaat om de officiële positie van de Britse regering. De premier sprak haar steun uit voor de Saudische militaire interventie in Jemen. Het is in Britse diplomatieke kringen not done om openlijk kritiek te leveren op bondgenoten.