Griekenland weigert opnieuw uitlevering twee Turkse militairen na couppoging

Een rechter in Griekenland heeft donderdag opnieuw besloten dat twee militairen die gevlucht zijn uit Turkije na de couppoging half juli, niet uitgeleverd hoeven te worden aan Turkije. 

Turkije had om uitlevering van de gevluchte militairen gevraagd vanwege vermeende betrokkenheid bij de couppoging, maar voor deze personen komt het dus niet tot uitlevering meldt de Turkse krant Hürriyet

De rechtbank bepaalde maandag ook al dat drie andere militairen die in de helikopter zaten waarmee de Turken naar Griekenland kwamen, in het land mogen blijven omdat hun veiligheid bij terugkeer in Turkije mogelijk in het geding is. 

Woensdag diende ook de zaak van drie andere militairen. De Griekse rechtbank oordeelde dat zij juist wel aan Turkije uitgeleverd mogen worden. Justitie in Turkije verdenkt hen ook van betrokkenheid bij de couppoging en wil hen tevens vervolgen voor deelname aan een samenzwering om president Erdogan te vermoorden.

Ook diefstal van de helikopter staat op de lijst van aanklachten. De Griekse rechter vond de meeste beschuldigingen voor dit tweetal plausibel genoeg om uitlevering te rechtvaardigen, met uitzondering van het vermeende moordplan. 

Van één gevluchte Turkse militair loopt de zaak nog.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie