Reddingswerkers zoeken naar overlevenden na beving Indonesië

Reddingswerkers zetten donderdag hun zoektocht naar overlevenden voort na de aardbeving die Indonesië een dag eerder trof. 

Zo'n duizend mensen, van militairen tot vrijwilligers, werken mee aan de reddingsoperatie. Ze zoeken onder meer bij een ingestorte marktplaats naar overlevenden.

Meer dan tienduizend mensen hebben hun toevlucht gezocht tot noodopvanglocaties. Van een deel van die mensen zijn de huizen weggevaagd. Anderen zien het nog niet zitten om terug naar huis te gaan, omdat ze bang zijn dat hun woning alsnog kan instorten bij een naschok.

De beving met een kracht van 6,5 trof woensdagmorgen de provincie Atjeh, op het noordelijke puntje van Sumatra. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven, zeker 700 mensen raakten gewond. Duizenden Indonesiërs zijn dakloos door het natuurgeweld.

Constructies

Dat honderden gebouwen zijn ingestort, heeft volgens deskundigen te maken met gebrekkige constructies. Goed gebouwde panden staan nog wel overeind.

President Joko Widodo van Indonesië heeft gezegd dat hij binnenkort de getroffen gebieden zal bezoeken. De regering heeft werktuigen naar de regio gestuurd om grote brokstukken te kunnen ruimen.

Infrastructuur

Door de aardbeving is ook grote schade ontstaan aan onder meer wegen en het elektriciteitsnet. De regio Pidie Jaya, waar zeker 245 gebouwen zijn ingestort, heeft te kampen met een stroomstoring.

Er is volgens de hulpdiensten vooral behoefte aan voedsel en water. Het Indonesische Rode Kruis stuurt water, ambulances en medische hulpgoederen naar het getroffen gebied.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie