Italiaanse premier Renzi dient officieel zijn ontslag in

De Italiaanse premier Matteo Renzi (41) heeft woensdagvavond officieel zijn ontslag ingediend.

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft het terugtreden van zijn minister-president onder voorbehoud geaccepteerd. Dat voorbehoud heeft formeel te maken met het afhandelen van de lopende zaken door Renzi zolang de president met de betrokken politieke partijen over de situatie praat. Die gesprekken beginnen donderdag en duren enkele dagen.

Renzi had zijn ontslag eerder op de dag al aangekondigd. Hij deed dat nadat de Senaat de begroting voor 2017 goedkeurde. Die begroting was voorgelegd door de centrumlinkse Renzi.

De Italiaanse premier had zondag gezegd per direct op te stappen, omdat zijn hervormingsplannen afgelopen weekend in een referendum werden verworpen. President Sergio Mattarella heeft Renzi toen echter gevraagd die beslissing uit te stellen en tenminste de stemming over de begroting af te wachten.

Regering

Italiaanse media stellen dat Renzi's Democratische Partij (PD) zich afvraagt of er nu een soort regering van nationale eenheid moet komen, met steun van zo veel mogelijk partijen in het parlement, of dat er zo snel mogelijk verkiezingen moeten komen.

Mattarella wil het liefst een regering die verder regeert om, naast de begroting, ook een wijziging van de kieswet te regelen. Wie dat kabinet dan leidt, en met de steun van welke partijen, is onduidelijk. De regeringsperiode van het huidige kabinet loopt tot februari 2018. Een vervroegde stembusgang zou over drie maanden zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie