Bij een aardbeving in de Indonesische provincie Atjeh op het eiland Sumatra zijn minstens 97 mensen om het leven gekomen en vele tientallen zwaargewonden gevallen. 

De aardbeving had een magnitude van 6,5. Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven.

Tientallen panden op Sumatra zijn ingestort. Reddingswerkers hebben al honderden gewonden onder het puin vandaan gehaald, van wie er minstens 26 slecht aan toe zijn.

In het district Pidie Jaya werd de beving het sterkst gevoeld. Mensen renden na de aardbeving in paniek de straten op. Uit angst voor naschokken durven mensen niet meer terug hun huizen in.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt aan NU.nl dat er nog geen aanwijzingen zijn dat er Nederlanders bij betrokken zijn.

Amateurbeelden tonen ravage aardbeving Indonesië
Amateurbeelden tonen ravage aardbeving Indonesië

Paniek

Volgens de burgerbescherming in het gebied bieden artsen op straat eerste hulp aan gewonden.

Volgens het nationaal seismologisch centrum lag het epicentrum van de beving 18 kilometer ten noordoosten van Pidie Jaya. De beving was met een diepte van 8 kilometer relatief dichtbij het aardoppervlak.

Tweede kerstdag

Indonesië wordt vaker opgeschrikt door aardbevingen, doordat het in een seismologisch actieve zone ligt. Op Tweede Kerstdag van 2004 kwamen bij een tsunami na een aardbeving met een kracht van 9,1 in totaal meer dan 230.000 mensen om het leven. Veruit de meeste slachtoffers waren inwoners van Indonesië.

Wanneer en waar ontstaan de meeste aardbevingen?
Wanneer en waar ontstaan de meeste aardbevingen?