Donald Trump vindt dat de bestelling van een nieuw dienstvliegtuig, Air Force One, moet worden geschrapt. De kosten van de Boeing zijn volgens de toekomstig president van Amerika veel te hoog, zo liet hij via Twitter weten.

''Boeing bouwt een hagelnieuwe 747 Air Force One voor de toekomstige presidenten maar de kosten zijn volledig uit de hand gelopen, meer dan 4 miljard dollar!'' aldus Trump. ''Schrap die order.''

Het huidige toestel is volgend jaar dertig jaar in gebruik en moet dan volgens de planning worden vervangen. De planning is dat de nieuwe Air Force One - en een identiek reservetoestel - in 2024 in gebruik worden genomen.

Boeing verbaasd

Trumps opmerkingen wekten de nodige verbazing. In de eerste plaats bij Boeing, omdat het bedrijf de opdracht voor de bouw zelf nog niet binnen heeft. Wel is Boeing betrokken bij het ontwerp voor Air Force One. Het huidige contract is volgens de vliegtuigbouwer 170 miljoen dollar waard. 

Ook een woordvoerder van het Witte Huis tastte in het duister. "Sommige cijfers die zijn genoemd lijken niet de aard van de financiële overeenkomst tussen Boeing en het ministerie van Defensie te weerspiegelen, zullen we maar zeggen", aldus de zegsman.

Hoewel de nieuwe Air Force One zelfs op de tekentafel nog niet af is, zijn Trumps zorgen over de hoge kosten niet helemaal uit de lucht gegrepen. Een kritisch rapport van de Amerikaanse rekenkamer schatte de kosten in maart op 3,2 miljard dollar. Het budget van 2,9 miljard zou dus bij voorbaat al zijn overschreden.

De Republikein Trump gebruikt nu nog zijn eigen toestel om door het land en de wereld te reizen. Dat vliegtuig werd tijdens zijn verkiezingscampagne Trump Force One genoemd.